Spondiloza cervicala este o degenerare a vertebrelor gatului si este cea mai frecventa forma de manifestare a bolii.

Spondiloza Cervicala

Spondilozele reprezinta o grupa de afectiuni care cuprinde reumatismele degenerative ale coloanei vertebrale, care sunt denumite dupa segmental afectat, spondiloza cervicala, dorsala (toracala) sau lombara.

Spondiloza este cunoscuta si sub numele de osteoartrita spinala, ea fiind o boala care poate debuta la varste tinere, dar care se accentueaza mai ales dupa varsta de 35- 40 de ani si afecteaza marea majoritate a populatiei.

Care sunt cauzele spondilozei?

Caracteristica spondilozei este modificarea anatomica a vertebrelor, cu aparitia unor excrescente osoase numite osteofite, care au forma unor "ciocuri de papagal" sau "pinteni". Cauza suferintelor totusi nu o constituie existenta acestor osteofite, cu care o persoana poate trai toata viata, fara un disconfort major.

Problema este data de faptul ca aceste excrescente osoase pot pune presiune pe zone ale coloanei, precum maduva spinarii si nervi, motiv pentru care apare durerea. Suferintele sunt legate practic de momentul in care afectiunea provoaca tulburari sau reduceri ale functiei vreunei portiuni a coloanei vertebrale. Durerile care apar iradiaza - dupa sediu - pe traiectul nervilor radiculari, care ies din maduva spinarii.

La coloana cervicala durerile iradiaza spre umeri si membrul superior, la torace se transforma in nevralgii intercostale, in timp ce la lombe iau forma unor nevralgii lombare, sacrate și mai ales sciatice.

Spondiloza apare ca urmare a inaintarii in varsta, datorita degenerarii, a uzurii fizice a organismului uman, dar este o boala des intalnita la persoanele sedentare si/sau supraponderale, ea manifestandu-se si in cazul unor persoane depresive.

Alte motive care pot favoriza aparitia afectiunii sunt legate de factori generici, efectuarea frecventa a unor miscari gresite, leziuni aparute in urma unor traume, accidente, consumul de alcool si tutun.

Care sunt factorii de risc ai spondilozei?

  • Imbatranirea organismului comporta modificari anatomice degenerare, discurile dintre vertebre sunt mai putin buretoase, iar oasele si ligamentele ingrosate apasa pe coloana vertebrala.
  • Suprasolicitarea structurilor vertebrale datorita practicarii neadecvate a unor activitati:
  • sport in exces, fara acomodarea organismului, adica fara o perioada de incalzire;
  • lucrul prelungit la calculator, fara pauze la fiecare 30 de minute;
  • conducerea automobilului pe distante mari, fara mobilizarea corpului la intervale regulate de timp;
  • activitati desfasurate in spatii umede si reci sau fara conditii de reglare a temperaturii.
  • Adoptarea unor posturi scolare anormale (statul gârbovit in banca cu presiune pe o parte a corpului) care produc modificari ale coloanei vertebrale de tip scoliotic, cu schimbari de tonus muscular la nivel paravertebral in special datorita unui program insuficient de educatie fizica.
  • Istoricul medical al persoanei, coexistenta unor afectiuni generale ale organismului precum boli cardiovasculare, diabet, boli de colagen, precum si fondul genetic pot favoriza aparitia spondilozei.
  • Desfasurarea unor activitati profesionale (ex. sportivi, constructori, soferi profesionisti) poate conduce la un stres suplimentar al unor segmente ale coloanei.
  • Un stil de viata nesanatos afectat de sedentarism, alimentatie neadecvata, consum in exces de alcool, tutun sensibilizeaza organismul uman determinand o presiune suplimentara asupra muschilor si ligamentelor articulatiilor, ceea ce duce la modificari degenerative timpurii.

Tipuri de spondiloza

In functie de segmentul coloanei afectat, spondiloza poate fi de mai multe tipuri:

  • Spondiloza cervicala - zona gatului;
  • Spondiloza dorsala sau toracala - partea superioara si mijlocie a spatelui;
  • Spondiloza lombara -partea inferioara a spatelui;
  • Spondiloza multipla - afectare simultana a mai multor segmente.

Cele mai frecvente forme de spondiloza sunt cea cervicala si cea lombara.

In functie de evolutia lor in timp, ele pot lua forme acute sau cronice.

Spondiloza cervicala este o degenerare a vertebrelor gatului si este cea mai frecventa forma de manifestare a bolii. Ingustarea canalului spinal al gatului provoaca compresia nervilor spinarii cauzand durere, si in multe cazuri, disfunctii.

Spondiloza dorsala sau toracala este o conditie datorata in special degenerarii organismului odata cu varsta si care poate avea ca efect ingustarea canalului spinal in partea superioara si mijloculul spatelui, rezultand in comprimarea maduvei spinarii si a radacinilor nervoase.

Spondiloza lombara, a spatelui inferior se manifesta printr-o miscare pronuntata a vertebrelor care se deplaseaza nenatural una fata de cealalta.

Atenție! Mai multe boli poarta nume apropiate, precum spondilita sau sciatica, dar acestea nu trebuie confundate cu spondilozele.

Simptomele spondilozei

Afectiunea poate fi insidioasa o perioada de timp, cu episoade scurte de durere. Durerea este primul semnal care ne poate indica aparitia spondilozei.

Spondiloza cervicala se poate manifesta uneori chiar violent, cu dureri si rigiditate a cefei, mai intense noaptea si spre dimineata. Durerile din zona gatului se pot raspandi in umeri si brate, maini sau degete si pot provoca amorteli.

Spondiloza cervicala devine mai complexa atunci cand se complica cu nevralgia cervico-brahiala, torticolis sau umar dureros. Simptomele pot deveni foarte puternice manifestandu-se prin: cefalee occipitala, tulburari vasomotorii, tulburari de vedere, vertij, ameteli, zgomote in urechi, insomnii si chiar tulburari respiratorii.

Spondiloza dorsala sau toracala se manifesta mai discret, prin durere in sectiunile superioare si medii ale spatelui, durere la indoirea si extensia corpului, rigiditate la spate la coborarea din pat. In timp, poate sa devina evidenta cifoza toracala (ex. maladia Scheuermann).

Spondiloza lombara si lumbago se manifesta cu episoade de durere in partea inferioara a spatelui din cauza unor vertebre treptat malformate care se freaca reciproc incorect (de regula zona L3-L5) sau pe traseul nervului sciatic, provoaca rigiditate, amorteala la spate, in special dimineata. Datorita presiunii exercitate asupra nervilor apar durerea, amorteala si slabiciunea picioarelor, dificultate la mers.

In formele acute, durerea apare brusc, cu ocazia unui efort care provoaca o suferinta vie, cu contractura musculara lombara. Afectiunea se poate produce si in afara unui efort, pe durata noptii sau in contextul unei raceli. Poate fi insotita de tulburari ale intestinului sau ale vezicii urinare. Afectiunea poate sa dispara dupa 2-4 zile de repaus sau se poate transforma in lumbago cronic, care are ca origine o spondiloza lombara.

Complicatiile spondilozei

Conform unei cercetari publicate in BMJ, Marea Britanie, 2007 sunt enumerate urmatoarele complicatii posibile:

  • Stenoza canalului spinal - este o conditie degenerativa a coloanei vertebrale caracterizata prin ingustarea canalului vertebral prin care trec maduva si nervii spinali. Ea poate fi observata cel mai frecvent in zona cervicala si zona lombara.
  • Radiculopatia cervicala sau "nerv ciupit" este cauzată de oricare conditie care efectueaza presiune pe nervi în locul unde acestia parasesc maduva spinarii. Osteofitele pot executa presiune pe nervi si provoca simptomele radiculopatiei cervicale.
  • Mielopatia cervicala spondilotica se asociaza cu disfunctii la nivelul membrelor superioare si inferioare, de coordonare, cat si cu incontinenta urinara si fecala si este cauzata de procese degenerative.
  • Scolioza este o afectiune care cauzeaza devierea axului coloanei vertebrale si se manifesta de regula in zona toracica sau in partea de jos a spatelui. Cercetatorii considera ca ar putea exista conexiuni intre degenerarile de la nivelul vertebrelor si aparitia scoliozei la adulti.

De asemenea, complicatia cea mai de temut a spondilozei cervicale o reprezinta cervicobrahialgia de tip spondilogen. "Ciocurile de papagal" sau "pintenii ososi" care se formeaza in coloana vertebrala pot provoca, in forme cronice, aceasta afectiune care se manifesta prin parestezii, amorteli, slabirea fortei musculare, iar in cazuri grave, dizabilitate.

In cazul in care nu este tratata la timp, spondiloza poate afecta stilul de viata al persoanei si poate duce la complicatii precum:

  • Restrangerea mobilitatii;
  • Cresterea in greutate din cauza inactivitatii;
  • Pierderea densitatii osoase;
  • Scaderea fortei musculare;
  • Pierderea flexibilitatii corpului;
  • Formarea de leziuni nervoase permanente;
  • Instalarea unor dureri cronice;
  • Amorteala, furnicaturi sau slabiciune la nivelul picioarelor;
  • Compresia nervului care provoaca probleme ale intestinului sau vezicii urinare;
  • Spondilolisteza, adica alunecarea anterioara a unui corp vertebral fata de restul vertebrelor.

Cum diagnosticam spondiloza?

Spondilozele sunt diagnosticate de medic mai ales pe baza simptomatologiei dureroase determinata in urma examenului fizic si a examenului radiologic. In unele cazuri, medicul poate recomanda si efectuarea unui CT - tomografie computerizata, sau a unui RMN - rezonanta magnetica nucleara.

Examenele de laborator sunt mai putin utile. Este totusi necesar sa se cerceteze viteza de sedimentare, pentru a exclude elemente inflamatoare si analize pentru a determina existenta unor stari concomitente, precum diabetul sau infectioase precum tuberculoza. Se efectueaza si diferenta cu spondilitele care au un caracter inflamator grav.

Cand ar trebui sa apelezi la medic?

Spondilozele sunt afectiuni care se manifesta prin instalarea unor dureri insotite de alte simptome. Este necesar sa mergeti la medic in cazul in care apare o durere, deoarece cauza acesteia poate fi spondiloza, dar si o alta afectiune nedescoperita. Este bine sa mergeti la medic inca de la aparitia primelor simptome, deoarece puteti evita in acest fel cronicizarea si agravarea manifestarilor afectiunii.

Tratarea spondilozei

Tratarea spondilozelor impune un tratament diversificat, fiind necesare tratamente medicamentoase impreuna cu fizioterapie si kinetoterapie.

Tratament medicamentos

Schema de tratament este urmarita la recomandarea medicului, in urma unui diagnostic dat. Tratamentul medicamentos are rol de calmare a durerii si de reducere a inflamatiei. Medicamente recomandate sunt, de obicei, analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene (ex. ibuprofen) si relaxante musculare. Corticosteroizii sunt alte medicamente care ar putea ajuta la usurarea durerii. In cazul unor dureri puternice, medicul poate prescrie si injectii cu steroizi.

Atentie! Aceste medicamente pot fi utilizate pe o perioada scurta de timp si in doze prescrise de medic. Aceste pot avea efecte secundare asupra organismului, nefiind indicate unor persoane care sufera de afectiuni gastrice, hepatice.

In cazul spondilozei cervicale sunt indicate si vitamina B, hidrocortizon, infiltratii cu novocaina. De asemenea, pot fi utilizate geluri externe absorbabile in perioadele cu dureri locale.

Proceduri: Fizioterapie si kinetoterapie

Procedurile balneo-fizio-terapeutice indeplinesc o functie de tratament, dar si de recuperare a organismului.

Fizioterapia reduce durerile datorate cauzate de spondiloze, are rol de tonifiere a musculaturii vertebrale si conduce la cresterea mobilitatii coloanei.

Kinetoterapia ajuta prin exercitii indicate de specialist pentru imbunatatirea circulatiei, ameliorarea durerii si reconstructia mobilitatii coloanei.

Kinetoterapeutul iti va arata ce exercitii sa faci pentru a trata spondiloza deoarece miscarea imbunatateste circulatia, reduce durerea si ajuta la mentinerea sau redobandirea mobilitatii coloanei. Exercitiile vor fi adaptate in functie de conditia coloanei tale vertebrale.

Sfaturi pentru prevenirea aparitiei spondilozei

Spondiloza este o afectiune care se instaleaza in timp, de aceea este important ca ea sa fie prevenita de la varste tinere prin prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa evite sau sa amane instalarea afectiunii. Actiunile de prevenire sistematica a instalarii bolii la adulti pot fi demarate chiar de la varsta de 30 de ani, iar parintii nu trebuie sa uite sa supravegheze postura copilului si a adolescentului la masa, la birou, in fata calculatorului. Adoptarea unor posturi gresite de la varste mici poate favoriza aparitia spondilozei.

Este important sa urmariti practici de comportament corecte si un stil de viata sanatos, precum:

  • Gimnastica medicala recomandata de specialist, practicata zilnic, cate 10-15 minute;
  • Calibrarea efortului fizic a organismului si ridicarea de greutati adecvate;
  • Repaus - Reducerea inaltimii pernelor folosite la odihna; ridicarea corecta din pat ajuta la evitarea tensionarii excesive a spatelui.
  • Odihna- Obiectiv de somn de 8 ore pe noapte;
  • Corectarea pozitiilor vicioase la: asistarea orelor scolare, desen, lucru la calculator, in masina, etc.
  • Efectuarea de pauze pe tot parcursul zilei - Acest lucru este important in special daca lucrati la birou toata ziua sau efectuati drumuri lungi cu masina. Este recomandat sa va ridicati la un interval de 30 de minute, pentru relaxarea si intinderea corpului.
  • Pierderea in greutate daca este necesar - Obezitatea pune presiune asupra articulatiilor coloanei vertebrale si poate duce la accelerarea procesului normal de uzura si rupere.
  • Consumarea unor alimente sanatoase si nutritive - Bazati-va dieta pe fructe, legume si cereale integrale.
  • Oprirea fumatulului - Fumatul poate accelera procesul de imbatranire si poate afecta coloana vertebrala.
  • Evitarea consumul excesiv de alcool - Prea mult alcool poate duce la deshidratare, dar si la instalarea unor stari depresive.